酷蝦網FB蝦友交流社團

酷蝦網-觀賞蝦資訊網(Cool Shrimp Forum)

政府資助企業發展

不少企業都因為資金不足的問題而無法拓展市場。政府推出BUD專項基金,並注資港幣15億元以資助本地企業發展。BUD專項基金的資助地域範圍涵蓋內地及所有已簽署自由貿易協定的經濟體系,例如東盟地區。成功申請的企業可最高獲得資助400萬元,包括200萬元用於推行內地項目及200萬元用於推行其他自由貿易經濟體項目。BUD專項基金現已開放給所有符合《商業登記條例》(第310 章) 的企業申請。
咁不如資助埋企業網絡
因為網絡安全措施好緊要
一個企業如果無網絡保安會好難搞
最好就有data center backup
因為data centerdata center hong kong
方便我地香港人用Remote access solutionbackup & disaster recovery

如果可以資助埋企業防火牆就好
起碼可以防下火
然後請翻個網絡保安 時刻保護我地公司
個保安就改名叫 sdwanmpls

其實都係,我覺得bud 基金都真係要包
唔同既企業資訊安全都應該喺入面
因為呢樣嘢真係好重要
尤其係宜家遙距辦公都變為大趨勢
對於公司嚟講都係一個比較大既挑戰
尤其係對於一啲新起既website,或者話新新開始做digital transformation既公司
當對於數據中心係咩,係咪數據中心香港就好,定係仲要睇香港數據中心係座落邊度呢,抑或係要睇唔同種類既data center services呢,好似什麼idc data center, cloud data center咁。
甚至乎點解要用 雲端服務daas solution雲端運算到可能未知
而且應該好多人都會被 sd wan, mpls network, mpls vpn , mpls vpn network, global mpls vpn搞到頭暈眼花,
明明睇落就只係唔同英文字既combination但係又唔知有咩分別
所以我覺得除左包呢的資訊安全服務落bud fund之外,
都應該要有相關既普及教學同資訊,整體提高香港企業既unified threat management
而唔係淨係俾錢叫人整網站,電子化,又唔教人,同唔支援人加強網絡安全措施,同聘用網絡保安加強保護企業網絡
唔同既bud顧問或者唔同既parties其實會唔會都可以推動反映下?